Stop Poverty Safari - første uke vellykket!

De siste ti dagene har 67 ungdommer fra Kenya, Tanzania, Sør-Sudan, Togo, Senegal, Zimbabwe, Palestina, Sri Lanka og Norge vært samlet på KFUM i Nairobi for å gjøre seg klare for Stop Poverty Safari. Hele Ten-Sing Norway (TSN), Young Peace Performers (YPP), deler av Communication for Change (CfC)-teamet og en del Subject to Citizen (S2C)-ambassadører fra African Aliiance of YMCA har sammen laget show og workshop. De neste tre ukene skal vi dra på turné i Tanzania og mobilisere ungdom til kamp mot fattigdom.

6362_10151181891590969_991014655_n.jpg

 

For de aller fleste er et stunt som dette en helt ny og veldig spennende erfaring. Vi får prøvd oss på interkulturell kommunikasjon og «learning by doing» er blitt et godt brukt begrep. Samarbeid mellom folk og grupper har så langt fungert veldig bra. YPP og Ten-Sing Norway slo sammen showene sine og har klart å få fram budskapet med kampanjen på en kreativ og underholdene måte. For S2C-ambassadørene og CFC-erne er show en helt ny ting, heldigvis har vi gode kollegaer som virkelig vet hva de driver med.

Dagene i Nairobi har for mange vært første møte med Afrika og en veldig annerledes og til tider veldig ubehagelig virkelighet. Torsdag var vi i Kibera, Øst-Afrikas største slum. Å se hvilke forhold en altfor stor del av verdens befolkning lever under gjorde inntrykk. Blikk- og gjørmeskur så langt øye kunne se. Og mennesker med håp og drømmer akkurat som oss, nesten blottet for mulighet til å realisere dem. Vi har også besøkt ungdomsgrupper ved St. Johns Community Centre, to barneskoler og en videregående skole for jenter. Vi fikk lære at forskjellige aldersgrupper krever forskjellig tilnærming og at hva som funket et sted ikke nødvendigvis er det beste et annet sted.

 

546701_10151181892080969_1125314350_n.jpg
64083_10151181892015969_1157275126_n.jpg

Lørdag hadde vi første workshopdag. Rundt 80 kenyanske ungdommer møtte opp. Etter en time med fellesaktivitet delte gruppen seg i fire. Ten-Sing lærte bort hvordan man kan bruke Ten-Sing metoden i ungdomsarbeid, YPP gikk i dybden på Stop Poverty kampanjen, CfC hadde en veldig praktisk kampanjeworkshop og S2C snakket om S2C-metoden. Etter tre timer kunne gruppene legge fram resultatene fra hver workshop og det gikk over all forventning. For mange av deltagerne var det å kreve sin rett som borger en helt ny måte å tenke på. Med holdninger som; «man kan ikke skylde alt på politikere, vi må ta ansvar selv,» har politikerne her virkelig gjort det enkelt for seg selv. Etter intensiv jobbing i halvannen time ble «Keep Kibera Clean!»-kampanjen til og deltagerne var imponert og overrasket om at kampanjearbeid kunne være så morsomt og at man kan lage fredelige demonstrasjoner med et veldig klart budskap.

Søndag hadde vi premiere på det store showet på YMCA. Ungdommene fra workshopen og en del andre strømmet til og vi fikk en god første gjennomkjøring. Vi avsluttet dagen med Stop Poverty Party, vi norske fikk en skikkelig innføring i dans av våre afrikanske venner.

Mandag går ferden videre til Moshi i Tanzania. Der venter skoler, kirker, workshopdager og konserter på oss. Vi skal gjøre så godt vi kan for å få ungdommer engasjerte og selvsikre nok til å ta opp kampen for en mer rettferdig verden. Nye idéer må på plass og hvem er vel bedre til å komme med dem enn ungdommer? Det er vår framtid, og den er alt for viktig til å overlate i noen andres hender.

stoppovertywebbanner.jpg